تکنیک اول: بهره گیری از اهرم کمال خواهی
یکی از ویژگی های طلایی و ارزشمندی که بسیاری از کودکان و نوجوانان از ابتدای زندگی از آن برخوردارند حس کمال خواهی و آرمان طلبی است. از این رو شاید بسیاری از والدین از ابتدای طفولیت کودکان خود با آرزوی های رنگارنگ و بلند پروازی های مواجه شده که به دنبال آینده ای روشن و رو به تکامل خود هستند، در این بین والدین و مربیان برتر با اشراف و آگاهی به این آرمان خواهی و کمال طلبی ها به دنبال تقویت آگاهی و ایجاد انگیزه، جهت دهی صحیح و اصولی به آنها هستند، ولی متأسفانه در این بین والدین ناآگاه با تغییر ذائقه و معنای صحیح از کمال و موفقیت، سراب و زمین های شور زار را به عنوان آرمان و کمال به آنها معرفی می نمایند، ِکما اینکه در روایتی نیز امام حسن (علیه السلام) اهمیت علم و آگاهی را این چنین تبیین کرده اند: «وَ بِالْعَقْلِ تُدْرَکُ الدَّارَانِ جَمِیعاً وَ مَنْ حُرِمَ مِنَ الْعَقْلِ حُرِمَهُمَا جَمِیعاً؛[1] و به عقل هر دو سرا را می توان یافت، و کسى که از عقل محروم است از هر دو جهان محروم است».
باری به هر جهت از آنجا که سعادت و کمال متوقف بر اخلاق و فضایل حمیده است و با استفاده از این سجایای اخلاقی می توان امید به آینده ای روشن و زیبا داشت، درمنابع روایی نقل شده است روزی امام حسن مجتبی(علیه السلام) کودکان را جمع کرده و این چنین در آنها ایجاد انگیزه کرده و شور حرکت به سوی کمال را القاء می کرد: «امام حسن (علیه السلام) ـ آن گاه که فرزندان و برادر زادگان خود را احضار کرد ـ فرمود: شما خردسالانِ قومى (نسلى) هستید که به زودى بزرگان قوم (نسلى) دیگر مى شوید. پس دانش بیاموزید و هر یک از شما که نمى تواند علم را در حافظه اش نگه دارد، آن را بنویسد و در خانه اش نگهدارى کند». والدینی که از طریق القاء آگاهی و معرفت اقدام به تربیت فرزندان خود می نمایند نیازی به استفاده از ابزار تهدید، سرزنش و توسل به زور نخواهد داشت.
پدر و مادر نمونه و مربی ممتاز می بایست در میان روش های هوشمندانه به خوبی از ابزار نرمش و حسن برخورد ملاطفت آمیز و مهروزانه استفاده نمایند، نه آنچنان سهل گیرانه و ساده مآبانه با مقوله تربیت برخورد کند و نه آنقدر دیکتاتور گرایانه که به کلی زمینه ساز انزجار و بیزاری فرزند خود شود.
تکنیک دوم: سرمشق زندگی رضایت بخش و مطلوب
همان طور که یک مربی نمونه در سنین ابتدای زندگی و نونهالی در مسیر آموزش و کسب معارف و آگاهی به کودکان سرمشق چگونه نوشتن را به آنها آموزش می دهند، در مسیر القاء مفاهیم و معارف تربیتی نیز باید به طور هنرمندانه ای الگوی های ناب تربیتی را به کودکان معرفی کرد و اسوه های برتر زندگی و شیوه های موفقیت و کسب کمالات را برای آنها بازگو کند. با رجوع و تدبر در فرهنگ قرآن کریم نیز به خوبی با این اسلوب تربیتی آشنا می شویم؛ چرا که خدای متعال در قرآن کریم سخن از اسوه های تربیتی به میان آورده و همگان را دعوت به تبعیت از سبک و سیاق زندگی آنها نموده است: «لَقَدْ کانَ لَکُمْ فی رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَة؛[3] مسلّماً براى شما در زندگى رسول خدا سرمشق نیکویى بود».
ادامه مطلب: تکنیک های ناب تربیتی امام حسن علیه السلام