حجاب

تشویق کودکان به حجاب

 

 

تشویق کودکان به حجاب 


عادت دادن كودک به حجاب بسیار مهم است. ما نمی توانیم حجاب را به صورت فشرده اعمال كنیم، ملایمت و لطافت و عادت دادن او بسیار اهمیت دارد.


پرسش:

 چگونه دخترانمان را با حجاب آشنا كنیم؟

پاسخ:
 1- هر چند وجوب حجاب بر اساس نظر مراجع اتمام نه سال قمری است اما این سن برای شروع رعایت حجاب، بسیار دیر است. دختری كه تا قبل از این سن آزادانه هر لباسی را می پوشید با رسیدن به این سن قطعا نخواهد توانست حجاب را در معنای مطلوبش رعایت كند پس آشنایی تدریجی با این امر ضروری است، مثلا در شش سالگی آستین حلقه ای یا دامن كوتاه نپوشد. در هفت سالگی با پوششی مانند كلاه یا روسری های كوتاه و فانتزی موهایش پوشانده شود.
حجابی كه دست و پای او را نگیرد اما او را به پوشش نزدیک كند. مثلا خانواده ها باید به یاد داشته باشند كه یكی از اشكالاتی كه دختران در هنگام پوشیدن روسری دارند، احساس خفگی زیر گلو است كه باید به آرامی وی را عادت داد.
عادت دادن كودک به حجاب بسیار مهم است ما نمی توانیم حجاب را به صورت فشرده اعمال كنیم ملایمت و لطافت و عادت دادن او بسیار اهمیت دارد.

 2- در این سنین كودكان در برابر حوادث و رفتار دیگران تاثیر پذیرترند، حجاب شرعی مادر، خاله، عمه و خانم های نزدیک به كودک و دوستانی كه با آن ها روابط نزدیک داریم می تواند زمینه را برای محجبه بودن دختران فراهم كند. یكی دیگر از عوامل مخرب در این جا استفاده خانواده از شبكه های ماهواره ای است كه به صورت مستقیم بر روح معنوی كودک اثرگذار است و یقینا بر روند مطلوب دینی خانواده موثر خواهد بود.

3- بیان محاسن و فواید حجاب و مستور بودن زیبایی ها، رضایت خدا، سلامت فرد و اثرات زیان بار بدحجابی می تواند ما را در حصول نتیجه یاری كند.

 4- استفاده از آیات معرفی زنان صالح و برتر اسلام و بیان زندگانی ایشان به عنوان الگو با استفاده از داستان كودكانه

 5- همزمان با تكلیف دختران، بلوغ جسمانی هم اتفاق می افتد. این امر او را درگیر ظاهرش خواهد كرد. براین اساس او بیشتر از گذشته به فكر نمایاندن زیبایی ها و پوشاندن بدشكلی های موقتی اش خواهد افتاد. والدین آگاه باید با تهیه لباس های زیبا و شاد و متفاوت با رنگ های متنوع و استفاده ازخلاقیت، میل به آراسته بودن او را درک كنند به طوری كه موجبات محدودیت او را فراهم نكنند و آزادی و شور و شوق كودكی او را مد نظر قرار دهند. مثلا از انواع چادرهای رنگی آذین شده با تور و روبان یا مانتو های زیبا با دكمه های رنگارنگ استفاده كنند تا دختر بداند، حجاب زیبایی های او را كم نكرده است. می توانید برای انتخاب رنگ لباس و یا چادر، از او نظر خواهی كنید. دختر بچه ها لباس های چین دار و دنباله دار را بسیار دوست دارند. سعی كنید در حجاب و پوشش آنچه را كه او دوست دارد انجام دهید و تنها شرط شما، پوشش اسلامی باشد. سلیقه خود را به هیچ عنوان بر فرزندتان تحمیل نكنید.

 6- یكی از روش های تشویق، دادن پاداش است به طوری كه روانشناسان بر این باورند كه تقویت های بیرونی مانند جایزه موجب ایجاد تقویت های درونی مانند میل به داشتن حجاب خواهد شد. بر این اساس برای رعایت حجاب فرزندتان هدیه های هر چند كوچک اما مستمر تهیه كنید.

 7- هر سال، روزجشن تكلیف كودكتان مراسمی كوچک به پا كنید چون آن روز تولدی دیگر است و به او یادآوری كنید درطول سالی كه گذشت در چه زمینه هایی قوت یا ضعف داشته و قرار است چگونه باشد.

 

 

 


حجاب و دلیل آن

پرسش
در دانشگاهی در آمریکا تعدادی دانشجوی مسلمان زن وجود دارد که روسری می پوشند، یا حجاب را رعایت می کنند، برخی دانشجویان غیر مسلمان دلیل حجاب زنان را سؤال می کنند. آیا می توانید دلیلهای بیشتری بخاطر حجاب زنان ذکر کنید؟
پاسخ:
دلیل پوشش در اسلام چند چیز است:

آرامش روانی
روح بشر فوق العاده تحریک پذیر است. اشتباه است که گمان کنیم تحریک پذیری روح بشر محدود به حد خاصی است و از آن پس آرام می گیرد. هیچ مردی از تصاحب زیبا رویان و هیچ زنی از متوجه کردن مردان و تصاحب قلب آنان و بالأخره هیچ دلی از هوس سیر نمی شود. از طرفی تقاضای نامحدود خواه ناخواه انجام نشدنی است و همیشه مقرون به نوعی احساس محرومیت در نتیجه دست نیافتن به آرزوهاو به نوبه خود منجر به اختلالات روحی و بیماریهای روانی می گردد.
اما علت اینکه در اسلام دستور پوشش اختصاص به زنان یافته است این است که میل به خودنمایی و خود آرایی مخصوص زنان است از نظر تصاحب قلبها و دلها مرد شکار و زن شکارچی و از نظر تصاحب جسم و تن، زن شکار و مرد شکارچی است.
امام علی علیه السلام می فرماید:
"رعایت کردن محرم نامحرمی برای انسان و همه زنان نامحرم مصونیت از افتادن در خیال گناه و خود گناه است."

استحکام پیوند خانوادگی
در جامعه ای که زنان آن پوشش اسلامی ندارند معاشرت مردان با آنان محدود به حد خاصی نخواهد بود و نتیجه این معاشرت غالبا تحریکات جنسی هست و مردها به کمتر از آن قانع نیستند در چنین شرایطی ازدواج بمعنای محدود کردن هر یک از زن و مرد در محیط خانواده است و هر کدام دیگری را مزاحم و رقیب خود در کامجویی از دیگر افراد می داند لذا بنیاد خانواده سست خواهد گشت و بدنبال آن هر فردی برای کامجویی بیشتر ازدواج را سدی بزرگ بر سر راه خود می بیند و از آن می گریزد.

استواری اجتماع
کشانیدن تمتعات جنسی از محیط خانه به اجتماع، نیروی کار و فعالیت اجتماع را ضعیف می کند. دختر و پسری که در کنار هم در محیط کار بدون پوشش مناسب مشغول کار می شوند، نمی توانند تمام حواس و همت خود را متوجه وظایف خود کنند.
امام صادق علیه السلام فرمود:
حضرت عیسی به اصحابش گفت: "بر حذر باشید از نگاه آلوده، که در زمین قلب، میل به حرام می کارد، و برای نظر انداز فتنه ایجاد می کند، خوشا به حال کسی که دیده اش را در دل قرار داده، و دیده ی سر را برای امور لازم قرار دهد.

ارزش و احترام زن
معمولا مرد از نظر جسمانی نسبت به زن برتری دارد و زن از نظر عاطفه برتری خود را بر مرد به اثبات رسانیده است. حریم نگه داشتن زن و متانت و وقار و عفت او در برابر مرد یکی از وسائلی است که زن برای حفظ مقام و ارزش خود می تواند از آن استفاده کند.
زن گوهری است گرانبها و مملو از عشق و محبت که برای حفظ خود از تعرض مردان هوس باز، بهترین راه را باید برگزیند و آن حریم نگه داشتن از مردان است و این حریم جز در سایه حجاب و پوشش اسلامی بدست نمی آید.
شما را برای مطالعه بیشتر به کتاب "مسأله حجاب" از شهید مرتضی مطهری دعوت می کنیم.



[i]- بحار الانوار، ج 77، ص 214
[ii]- بحار الانوار، ج 78، ص 284


منبع: پایگاه حوزه31273127